Kom wandelen in Veenetië

Kaag en Braassem Poldertocht 2017 start in Roelofarendsveen

Het belooft weer een mooie editie van de Kaag en Braassem Poldertocht te worden. Dit jaar strijkt de inmiddels befaamde Poldertocht karavaan op zondag 3 september a.s. neer bij tuincentrum de Veense Bukker in Roelofarendsveen. Van daaruit heeft de organisatie vier prachtige, unieke wandelroutes uitgezet, langs de Wijde AA en het Braassemermeer en dwars door de daarachterliggende waterrijke polders. U waant zich gegarandeerd in klein Veenetië.

De Kaag en Braassem Poldertocht wordt op zondag 3 september a.s. voor de achtste maal op rij georganiseerd door Rotaryclub Roelofarendsveen en de gezamenlijke ijsclubs uit de gemeente Kaag en Braassem. De organisatie tekent ieder jaar voor unieke, eenmalige routes door de gemeente Kaag en Braassem. Dankzij deze unieke routes én de bijzondere Polderverrassingen onderweg heeft de Poldertocht in de loop der jaren grote bekendheid gekregen bij wandelliefhebbers uit de regio en ver daarbuiten.

Over bruggen en door kassen

Ook de 2017 editie van de Poldertocht voldoet helemaal aan die traditie. De wandel-routes van circa 6, 10, 15 en 25 kilometer voeren dit jaar over dijken, weilanden en tuinbouwgronden die normaal gesproken niet voor wandelend publiek toegankelijk zijn. U wandelt zelfs dwars door een aantal tuinbouwkassen en een prachtige heemtuin. Bootjes en speciaal aangelegde bruggetjes over de vele slootjes die het polderlandschap in Roelofarendsveen(itië) rijk is, zorgen ervoor dat u gegarandeerd met droge voeten de finish bereikt. Daar wacht u als beloning de vermaarde Poldertocht medaille en heel veel poldergezelligheid.

Gezelligheid ten top

Maar ook onderweg valt er van alles te beleven. U wordt getrakteerd op mooie vergezichten over het Braassemermeer en de Wijde AA, schilderrijke polderdoorkijkjes en bijzondere muziekoptredens, toneelacts en exposities van onder andere een levend standbeeld. Ook aan kinderen is gedacht. Zij kunnen onder andere visje vangen, dieren knuffelen en uitdagende hersenkrakers oplossen in een leuke speurtocht. Uiteraard zijn de stempelposten onderweg voorzien van koek en zopie, toiletten en EHBO.  

Dit is nog maar een tipje van de sluier. De organisatie werkt er keihard aan om op 3 september een wandeltocht te organiseren met een ‘echte elfstedensfeer’ en nog veel meer leuke verrassingsacts. Als u deelneemt draagt u tevens een steentje bij aan twee goede doelen. De opbrengst van de Poldertocht is bestemd voor de Monique Velzenboer Foundation / het Liliane Fonds (inschrijfgelden) en de schaatsclubs (catering). Alle reden dus om zondag 3 september vrij te houden en deel te nemen aan de leukste wandeltocht in onze regio!

De Poldertocht

Datum - zondag 3 september 2017

Afstanden - wandelroutes van circa 5, 10, 15 en 25 kilometer

Startplaats - Tuincentrum de Veense Bukker, Hazenpad 1, Roelofarendsveen

Meer informatie - www.poldertocht.com

Dik Water brengt in totaal €11.703,- op voor Bonaventuracollege

Eerste leerlingen ronden leerlijn ondernemerschap af

Met de lancering van hun ondernemersboek Dik Water in oktober 2016 gaven Erma Rotteveel, Dimmy Olijerhoek  en Annemieke de Man ook het startschot voor de leerlijn ondernemerschap van het Bonaventuracollege in Roelofarendsveen. De leerlijn, die op initiatief van de drie auteurs en onderneemsters tot stand kwam, kon destijds een vliegende start maken dankzij een cheque van € 9.500,-, bijeengebracht door sponsorgelden en voorverkopen van het boek. Inmiddels is het boek Dik Water volledig uitverkocht. De extra inkomsten (€ 2503,-) die dat opbracht waren eveneens bestemd voor de leerlijn. Op 12 april namen directeur Clemens Steekelenburg en economieleraar Marc Grijsen de totaal cheque van € 11.703,- in ontvangst.

Dat het geld goed besteed is, blijkt uit het enthousiasme en de daadkracht van het Bonaventuracollege: een groep van zestien leerlingen (2e klas kader/vmbo opleiding) heeft in februari van dit jaar met succes de leerlijn ondernemerschap doorlopen en afgerond. De kinderen hebben gedurende twaalf weken in groepjes van vier intensief samengewerkt en zelfs een eigen bedrijfje opgericht. Marc Grijsen: ‘Wij zijn heel enthousiast over de eerste leerlijn. In de economielessen hebben we met hulp van een digitaal lesprogramma doorgenomen wat er allemaal komt kijken bij ondernemen. Dat was zeer leerzaam maar het meeste onder de indruk waren de kinderen van de bedrijfsbezoeken en de gastles van Joost Wesselman. Door de praktijkvoorbeelden en het persoonlijke verhaal van Joost kwam het ondernemerschap voor hen echt tot leven.’

De leerlijn werd afgesloten met een door de leerlingen georganiseerde cateringmarkt. Ieder groepje kreeg een eigen budget om cateringproducten in te kopen, te promoten, klaar te maken en weer te verkopen aan medeleerlingen, alsof het hun eigen bedrijf was. Clemens Steekelenburg: ‘Het was een geweldig leuke middag met enthousiaste verkopers en kopers. Alle bedrijfjes waren uitverkocht en drie van de vier groepen wisten de middag met winst af te sluiten. Realistischer en leerzamer dan dit kunnen we het onderwijs niet maken.’

Voor het Bonaventuracollege is de leerlijn dan ook geen eenmalig project geweest: de leerlijn wordt in de komende jaren verankerd in het totale lesprogramma. Clemens Steekelenburg: ‘De leerlijn sluit helemaal aan op onze visie op onderwijs. Door theorie, praktijk en rolmodellen die hun eigen ervaringen delen met kinderen te combineren in het lesaanbod, krijgen de kinderen de beste kans om hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. En leren ze tegelijkertijd dat je niet alles zelf hoeft te kunnen om resultaten te bereiken. Ik weet zeker dat de leerlingen uit deze eerste editie van deleerlijn geleerd hebben dat ze met samenwerken veel verder komen.’ Marc vult aan: ‘De ervaringen van de eerste leerlijn gebruiken we om het programma waar nodig aan te scherpen. We willen bijvoorbeeld ook leerlingen uit de mavo en havo aanhaken. Hoe we dat gaan invullen, zijn we nu aan het bepalen. Vast staat in ieder geval dat de tweede groep kinderen in oktober van dit jaar aan de leerlijn gaat beginnen. Ik kijk er nu al weer naar uit.’

Met het gedoneerde bedrag van € 11.703,- kan het Bonaventuracollege nog drie jaar lang ruim 200 kinderen kennis laten maken met het ondernemerschap. 

vacature grafisch ontwerper (m/v)...

Windkracht 10 daagt je uit om op te staan en mee te groeien. 
Want wie opstaat, wordt gezien. En wie gezien wordt, krijgt de kansen.


Windkracht 10 zet iedere communicatievraagstuk om naar sterke, trefzekere ontwerpen. Van nieuwe huisstijlen tot specifieke campagnes, van brochures tot jaarverslagen, van digitale nieuwsbrieven tot websites en van strategie tot social media. Dit doen we met een enthousiast en hecht team vanuit de pastorie in het landelijke Rijpwetering. Met veel passie, plezier, creativiteit en oog voor de wensen en behoeften van onze klant en de drijfveren van hun doelgroep.

Voor deze vacature zoeken we ter uitbreiding van ons team, een ontwerper met bewezen ervaring en affiniteit voor digitale media. Je portfolio is hiervan het bewijs.

Windkracht 10 is op zoek naar een krachtige

grafisch ontwerper (m/v)

Ben jij conceptueel sterk en vernieuwend en daag je jezelf constant uit? Beschik je over kennis van Adobe Creative Suite. Ben je een teamplayer die een strategische rol kan vervullen van concept tot en met de uitvoering? En ben je op de hoogte van de laatste online en offline ontwikkelingen? Heb je een opleiding genoten aan een kunstacademie of een gelijkwaardige opleiding? Heb je minimaal 3 jaar werkervaring in een soortgelijke functie? Ben je vloeiend in de Nederlandse- en Engelse taal?

Dan willen wij jou van harte uitnodigen om op deze vacature te reageren. 
(Wij vervullen deze functie bij voorkeur fulltime)

Stuur vóór 1 februari 2017 jouw sollicitatiebrief met c.v. naar Windkracht 10 mediamakers, t.a.v. Melinda de Zwart (vacature@windkracht-10.nl). Voor vragen kan je telefonisch contact opnemen met Melinda de Zwart en/of Erma Rotteveel via onderstaand telefoonnummer.

Dik Water in de media

Meer weten over dit mooie project? Bekijk dan de artikelen uit diverse kranten hieronder.

Opbrengst Poldertocht 2016

Petra Snelleman (links), Willem Elstgeest en Jan van Leeuwen overhandigen de cheque aan Erma Rotteveel van het MVF/Liliane Fonds.

Petra Snelleman (links), Willem Elstgeest en Jan van Leeuwen overhandigen de cheque aan Erma Rotteveel van het MVF/Liliane Fonds.

Poldertocht 2016 levert € 15.000,- op voor goed doel
De ruim 1.500 deelnemers aan de 7e editie van de Kaag en Braassem Poldertocht hebben
€ 7.500,- bij elkaar gewandeld voor de Monique Velzeboer Foundation/Liliane Fonds.
Dankzij de verdubbelaar van de Postcodeloterij kan de organisatie, bestaande uit Rotaryclub Roelofarendsveen en de gezamenlijke ijsclubs in de gemeente, een bedrag van maar liefst
€ 15.000,- doneren aan het genoemde goede doel.

Op donderdagavond 15 september jl. overhandigden Petra Snelleman van Rotaryclub Roelofarendsveen en Jan van Leeuwen en Willem Elstgeest van IJsclub Hoogmade de cheque ter waarde van € 15.000,- aan Erma Rotteveel, vertegenwoordiger van de Monique Velzeboer Foundation/ Liliane Fonds.

Revalidatiecentrum in Ethiopië
Rotteveel was zichtbaar blij met de het hoge bedrag. Ze vertelde dat het geld net als voorgaande jaren volledig besteed wordt aan het revalidatiecentrum Sheshire Services Ethiopa. Rotteveel: ‘Het centrum biedt medische en sociale ondersteuning aan kinderen met een handicap uit heel Ethiopië. Met de donatie van de Poldertocht kunnen 125 kinderen met een handicap op maat op weg geholpen worden naar een betere toekomst. Ik wil namens het Liliane Fonds de organiserende verenigingen, de vele vrijwilligers, de landeigenaren en de deelnemers van de Poldertocht enorm bedanken voor hun inzet, enthousiasme en voor het geweldige resultaat. De Poldertocht is een uniek evenement waar jullie trots op mogen zijn.’

Meer inschrijfgelden en donaties
Snelleman voegde daar een dankwoord aan alle sponsors van de Poldertocht aan toe. Dankzij de ruim 25 loyale sponsoren kunnen alle organisatiekosten van de Poldertocht betaald worden zodat de opbrengsten van de tocht volledig ten goede komen van de Monique Velzeboer Foundation/Liliane Fonds (inschrijfgelden) en de gezamenlijke ijsclubs (cateringopbrengsten). Snelleman: ‘Dit jaar hebben we met ongeveer hetzelfde aantal deelnemers als vorig jaar meer inschrijfgelden ontvangen. Dat komt omdat er relatief meer volwassenen hebben meegelopen, die meer inschrijfgeld betalen dan kinderen. Daarnaast hebben er meer mensen deelgenomen aan de Polderpicknick.’ Elstgeest vult aan: ‘In het bedrag is ook een anonieme donatie van € 50,- opgenomen en een donatie van € 164,10 van John Hoogenboom. Laatstgenoemde heeft als levend standbeeld op de 1e stempelpost op de wandelroute op eigen initiatief geld ingezameld voor het goede doel. We hebben deze bedragen bewust in de totaal opbrengsten meegeteld zodat ze ook door de Postcodeloterij verdubbeld worden.’

De organisatie van de Poldertocht geniet nog een klein maandje na van deze succesvolle 7e editie: in oktober staat alweer de eerste vergadering gepland voor de organisatie van de volgende Poldertocht. In 2017 zal er op zondag 3 september gestart worden in Roelofarendsveen. Voor wie de tocht niet wil missen, kan het beste de website www.poldertocht.com of de facebookpagina Poldertocht volgen voor meer informatie.

Lancering Dik Water

Dik Water levert € 9.500,- op voor leerlijn ondernemerschap
Op vrijdag 7 oktober jl. presenteerden Erma Rotteveel, Dimmy Olijerhoek en Annemieke de Man in B&B ‘Als het golft’ in Roelofarendsveen hun boek over het ondernemerschap in de gemeente Kaag en Braassem, genaamd Dik Water. De boekpresentatie was tevens het startschot voor de leerlijn ondernemerschap waarmee het Bonaventuracollege in Roelofarendsveen half oktober start en die voor een groot deel gefinancierd wordt uit de opbrengsten van Dik Water. Dankzij de voorverkopen van het boek en de geworven sponsorgelden konden de drie onderneemsters een cheque van € 9.500,- aanbieden aan Ivor Bergsma, directeur van het Bonaventuracollege.

Met het bedrag van € 9.500,- kan het Bonaventuracollege drie jaar lang ruim 200 kinderen middels een praktijkgericht programma kennis laten maken met het ondernemerschap. De leerlingen krijgen een budget om in groepjes van vier een eigen bedrijfje te starten. Ze worden daarbij geholpen door ondernemers die gastlessen komen geven en/of de groepjes uitnodigen voor een rondleiding op hun bedrijf. Tijdens de economielessen volgen ze daarnaast een digitaal lesprogramma over wat er allemaal bij ondernemen komt kijken. Een centrale bedrijvenmarkt sluit de leerlijn af.

Annemieke de Man, Dimmy Olijerhoek en Erma Rotteveel geven het ondernemersstokje door aan Giorgi Kuiper, ondernemer van de nieuwe generatie.

Annemieke de Man, Dimmy Olijerhoek en Erma Rotteveel geven het ondernemersstokje door aan Giorgi Kuiper, ondernemer van de nieuwe generatie.

Betrokkenheid
De drie initiatiefneemsters voor de leerlijn ondernemerschap en het boek Dik Water zijn blij met het mooie resultaat. Rotteveel: ‘In 2012 zijn we begonnen met het interviewen van ondernemers uit onze gemeente. Hun verhalen zijn zo inspirerend en leerzaam dat we ze graag met een groter publiek wilden delen. En hun ‘eigen wijze’ ondernemerskracht graag wilden overdragen op de toekomstige generatie ondernemers.’ Olijerhoek: ‘Met het opzetten van de leerlijn ondernemer-schap en het bundelen van de interviews in het boek Dik Water hebben we daar invulling aan kunnen geven.’ De Man: ’Het feit dat zoveel ondernemers ons project omarmd en financieel ondersteund hebben, tekent de betrokkenheid van ondernemers bij de lokale samenleving. Dat is een van de karakteristieke kenmerken van ondernemend Kaag en Braassem.’

Passen in de lokale gemeenschap
Hans Straathof, directeur Straathof Plants en eigenaar van B&B ‘Als het golft’, was de eerste ondernemer die in het kader van Dik Water geïnterviewd werd. In die hoedanigheid overhandigde hij het eerste exemplaar van het boek afgelopen vrijdag aan Ivor Bergsma. Aansluitend nam Bergsma met vier van zijn leerlingen de cheque in ontvangst. In zijn dankwoordje vertelde hij waarom de leerlijn ondernemerschap zo goed past in het lesprogramma van zijn school. ‘Als school staan we niet op onszelf, we zijn onderdeel van de lokale gemeenschap. Onze leerlingen hebben kennis en kwaliteiten nodig om zich later, maar ook nu, in die gemeenschap te bewegen en te blijven ontwikkelen. Daarom willen we met ons lesprogramma zoveel mogelijk aansluiten op die omgeving, die zich hier onder andere kenmerkt door een actief en breed ondernemersklimaat. Veel van onze leerlingen hebben ouders of familie met een eigen zaak. Dat is een goede voedingsbodem om kinderen te onderwijzen in en enthousiasmeren voor het ondernemerschap.’

Bergsma sloot af met een oproep aan de inwoners van de gemeente om het boek Dik Water vooral aan te schaffen. ‘Niet alleen omdat je daarmee de leerlijn ondernemerschap financieel steunt, maar ook omdat het een prachtig vormgegeven boek is met mooie foto’s en verhalen die de moeite van het lezen meer dan waard zijn’ aldus Bergsma. Het boek Dik Water is vanaf 7 oktober voor €15,- te koop bij boekhandel Veenerick in Roelofarendsveen.